حق طلاق چیست؟

حق طلاق چیست؟ در این نوشته تصمیم داریم به طور کامل به این سوال پاسخ داده و قوانین، شرایط، مزایا و معایب مرتبط با حق طلاق را بررسی کنیم. طبق قانون ایران و شرع اسلام حق طلاق با مرد است اما زن می تواند در مورد اجرای این حق، وکالت بگیرد. به گرفتن وکالت حق طلاق، در زبان عامیانه گرفتن حق طلاق می گویند. با توجه به اهمیت این موضوع پیشنهاد می کنیم این نوشته را تا انتها مطالعه نمایید تا پاسخ تمامی سوالات خود را در این زمینه دریافت کنید.

حق طلاق چیست؟

حق طلاق با کیست؟

افراد زیادی در زمان عقد و برخی از افراد نیز در زمان ایجاد مشکلات زناشویی و پیش آمدن بحث طلاق و دعاوی خانواده می خواهند بدانند حق طلاق چیست؟

در ایران طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شرع، حق طلاق با مرد است. البته مرد می تواند به همسرش یا هر شخص دیگری برای اجرای طلاق وکالت دهد. در واقع حق طلاق زن به معنای وکالت دادن زوج به زوجه برای اجرای طلاق است. درصورتی که مرد به همسرش وکالت حق طلاق حتی به صورت بلا عزل داده باشد حق طلاق برای خودش هنوز وجود دارد و می تواند برای طلاق اقدام کند.

حق طلاق با کیست؟

شرایط گرفتن حق طلاق

گرفتن حق طلاق یا گرفتن وکالت حق طلاق به دو صورت انجام می شود. در روش اول به عنوان شرط ضمن عقد مطرح شده و در سند ازدواج ثبت می شود و غیر قابل عزل می باشد. در روش دوم مرد به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و وکالت حق طلاق را به صورت رسمی و دفتری به همسر یا شخص دیگری واگذار می کند. این وکالت می تواند به صورت بلاعزل یا مدت دار و مشروط باشد. ممکن است مرد در قبال بخشش مهریه از طرف زن، وکالت حق طلاق را به او بدهد و یا بدون هیچ شرطی این کار را انجام دهد. در صورتی که وکالت حق طلاق بدون شرط به زوجه داده شود، زوجه در هنگام طلاق می تواند مهریه و تمامی حقوق خود را نیز طلب کند.

در صورتی که مرد خارج از کشور است برای دادن وکالت حق طلاق به زن باید به سفارت و یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه کند و سندی رسمی برای این وکالتنامه تنظیم نماید.

شرایط گرفتن حق طلاق

حق طلاق بهتر است یا مهریه؟

مهریه یعنی مالی که با عقد نکاح دائم یا موقت به زن تعلق می گیرد. زن می تواند در هر زمانی مهریه خود را از شوهر طلب کند. حق طلاق نیز همان طورکه توضیح دادیم وکالتی از جانب شوهر به زن است که به صورت شرط ضمن عقد در دفترچه ازدواج قید می شود یا به صورت وکالتنامه ای محضری در یک دفتر اسناد رسمی به زن اعطا می شود و با این وکالت زن می تواند در هر زمانی خود را مطلقه سازد. مهریه و حق طلاق ارتباطی به هم ندارند و هیچ یک از آن ها نمی تواند مانع دیگری شود به همین دلیل نمی توان این دو موضوع را با هم مقایسه کرد.

موضوعی که سبب مقایسه مهریه و وکالت حق طلاق و پرسیدن سوال حق طلاق بهتر است یا مهریه؟ می شود این است که برخی از زنان ترجیح می دهند تمام یا قسمتی ازمهریه خود را در قبال گرفتن وکالت حق طلاق ببخشند. برای انتخاب بین این دو موضوع فرد باید اولویت ها و شرایط خود را بسنجد و نمی توان به صورت کلی و قطعی به این سوال پاسخی مشخص داد. به طور کلی می توانیم بگوییم که گرفتن حق طلاق مانعی برای گرفتن مهریه در هنگام طلاق نیست و در صورتی که زن وکالت حق طلاق را داشته باشد می تواند در هنگام درخواست طلاق، مهریه خود را نیز طلب کند. مگر اینکه تمام یا قسمتی از مهریه را در ازای گرفتن وکالت حق طلاق به شوهر بخشیده باشد.

حق طلاق بهتر است یا مهریه؟

مزایا و معایب حق طلاق

مهم ترین مزیت حق طلاق برای زن این است که با داشتن این حق می تواند به راحتی و بدون حضور شوهر در تمامی مراحل طلاق، به صورت توافقی، جدا شود. مزیت دیگر داشتن حق طلاق برای زن این است که برای درخواست جدایی نیاز به اثبات شرایطی که برای طلاق زن دردفترچه ازدواج آمده است، ندارد و می تواند بدون حضور شوهر در دادگاه، طلاق بگیرد.

از جمله معایبی که برای دادن حق طلاق به زن مطرح می شود این نکته است که در این صورت زن می تواند بدون اطلاع شوهر و بدون اینکه مرد از هیچ مرحله ای آگاه شود، درخواست طلاق داده و جدا شود. این موضوع می تواند برای مرد مشکلاتی را ایجاد کند. دادن حق طلاق به زن می تواند برای مرد بار مالی ایجاد کند زیرا در این صورت زن می تواند هر زمانی که بخواهد درخواست طلاق دهد و با اینکه خودش اقدام کننده برای طلاق است بتواند تمامی حقوق مانند مهریه، اجرت المثل، نفقه و غیره را نیز طلب کند.

مزایا و معایب حق طلاق

اگر حق طلاق با زن باشد، طلاق چه قدر طول می کشد؟

در صورتی که وکالت حق طلاق از جانب مرد به زن داده شده باشد زن می تواند به راحتی درخواست طلاق داده و بدون نیاز به اثبات شروطی که در دفترچه ازدواج برای حق طلاق از جانب زن قید شده است، خود را مطلقه سازد.

در صورتی که زن وکالت حق طلاق را داشته باشد می تواند در خواست طلاق را از جانب خودش تنظیم کند و در این شرایط نیازی به حضور مرد در هیچ یک از مراحل مربوط به طلاق مانند دفاتر پیشخوان قضایی، جلسات دادگاه و ثبت در دفترخانه نیست. برای طلاق های توافقی در صورتی که زن وکالت حق طلاق را داشته باشد، مرد باید وکیل داشته باشد و وکیل مرد به همراه زن در مراحل طلاق حضور یابد.

معمولا گفته می شود که با داشتن وکالت حق طلاق، طلاق در مدت 6 تا 9 ماه اجرا می شود. البته در صورت داشتن وکیل خانواده ماهر و با تجربه این روند ممکن است بسیار کوتاه تر و در دو ماه انجام شود.

پشیمانی مرد از دادن حق طلاق

گاهی پیش می آید که مرد بعد از دادن وکالت حق طلاق به زن در عقد نامه و یا به صورت وکالتنامه محضری در دفتر اسناد رسمی، از این کار پشیمان می شود. در صورتی که حق طلاق به صورت بلاعزل به زن داده شده باشد به هیچ وجه امکان عزل آن وجود ندارد. اما در صورتی که وکالت بلاعزل نباشد امکان عزل آن وجود دارد. مرد تنها در صورتی می تواند این وکالت را پس بگیرد که زن را راضی کند تا این وکالت را خودش عزل کند.

نتیجه گیری حق طلاق چیست؟

در این نوشته به طور کامل به سوال حق طلاق چیست؟ پاسخ دادیم و شرایط، مراحل، معایب و مزایای آن را بررسی کردیم. همان طور که توضیح دادیم در ایران حق طلاق با مرد است و زمانی که مرد به صورت محضری در دفتر اسناد رسمی و یا به صورت شرط ضمن عقد، وکالت حق طلاق را به همسرش بدهد، در زبان عامیانه به آن حق طلاق زن می گویند.

گرفتن و کالت حق طلاق به زن این امکان را می دهد تا بدون نیاز به اثباط هیچ یک از شروط عقدنامه، خود را به راحتی و بدون نیاز به حضور همسر در دادگاه، مطلقه سازد. البته دادن وکالت حق طلاق به زن، این حق را از مرد نمی گیرد و مرد نیز می تواند از جانب خود اقدام به درخواست طلاق کند.